Onze 10 gouden pannenkoeken baktips
1) Hoe voorkom ik dat mijn eerste pannenkoek mislukt?
Het kan de beste overkomen: de eerste pannenkoek die mislukt. Dit is gemakkelijk op te lossen. Voordat je begint met bakken zorg dat de pan goed heet is. Zet de pan alvast op een zacht vuurtje met een beetje olie als je het beslag gaat maken. Wat ook helpt is een speciale pannenkoekpan, zodat je goed kan zien dat de pan op temperatuur is en je de pannenkoek gemakkelijk kan omdraaien.
2) Hoeveel pannenkoeken per persoon?
Wil je weten hoeveel pannenkoeken je moet bakken? Nederlanders eten gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer. 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop. 68% met poedersuiker en 56% met spek. Bekijk de Pannenkoekdag website voor nog meer leuke weetjes!
3) Hoe voorkom ik klontjes in het beslag?
Klontjes maken pannenkoeken niet lekkerder. Wil je klontjes in je beslag voorkomen? Dan is het belangrijk om het beslag goed te mixen, bij voorkeur met een handmixer of keukenmachine. Als er eenmaal klontjes ontstaan in pannenkoekenbeslag, zijn ze niet meer te verwijderen. Zorg daarom dat je het beslag goed mixt en schraap tijdens het mengen met een spatel langs de randen van de beslagkom.
4) Mijn pannenkoeken verbranden snel. Wat kan ik daar aan doen?
Waarschijnlijk bak je de pannenkoeken in boter. Je kunt ook pannenkoeken bakken in zonnebloemolie. Dit geeft de pannenkoeken een prachtige kleur. Bak je liever in boter, zet dan de warmtebron lager en zorg dat de pan heet wordt, maar voorkom dat de pan te heet wordt.
5) Kan ik beter pannenkoeken bakken met boter of olie?
Het kan allebei, maar onze tip: doe een scheutje (zonnebloem)olie door het beslag. Je hoeft de pan dan niet na elke pannenkoek in te vetten.
6) Moet ik mijn pannenkoekenbeslag laten rusten?
Gebruik je een Koopmans Pannenkoekenmix, dan hoef je het beslag niet te laten rusten. Dit komt doordat onze mixen zo ontwikkeld zijn dat bellen en klonten minimaal aanwezig zijn. Over het algemeen geldt: Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, hierdoor worden je pannenkoeken gladder omdat de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.
7) Hoeveel pannenkoeken maak je met 500g pannenkoekenmix?
Met 500g pannenkoekenmix maak je zo'n 14-16 pannenkoeken. Afhankelijk van hoe dik je de pannenkoeken bakt.
8) Kan ik ook pannenkoeken bakken met poffertjesmix?
Nee, poffertjesmix bevat meer rijsmiddelen dan pannenkoeken. Gebruik altijd een pannenkoekenmix voor pannenkoeken!
9) Hoe houd ik pannenkoeken warm?
Gebakken pannenkoeken kun je warm houden tussen twee borden die op een pan kokend water staan. Je kunt ze ook opwarmen in de oven (ca. 50°C) of in de magnetron.
10) Hoe kan ik pannenkoeken bewaren?
Bewaar gebakken pannenkoeken ongeveer twee dagen in de koelkast. Wikkel het bord met de pannenkoeken in vershoudfolie, anders drogen de pannenkoeken uit. In de diepvries blijft een pannenkoek ongeveer 3 weken goed, maar de kwaliteit loopt wel terug. Verpak de pannenkoeken in een diepvrieszak. Je kunt een pannenkoek opwarmen in de magnetron, oven of koekenpan.